Landemerke

I over hundre år har Betanien-bygget vært et landemerke i Bergen. Nå skal den historiske eiendommen på Kalfaret bli til 52 nye leiligheter, der nytt og gammelt møtes i skjønn forening. Velkommen til Villa Amtmann!

Les mer om prosjektet

Takhage og levende fasade

Villa Amtmann byr på et bredt utvalg av ulike boliger, fra to-roms leiligheter på 39 kvm til fem-roms familieleiligheter på 132 kvm. Samtlige leiligheter vil ha ekstra takhøyde: 2,7 meter i nybygget, og tre meter i det historiske bygget. Leilighetene vil ha høy standard, med Sigdal-kjøkken og parkettgulv, og høy komfort med vannbåren gulvvarme pluss balansert ventilasjon med varmegjenvinning. Flere av leilighetene vil også ha innglassede balkonger. På grunnplanet i Amtmann vil det være boder, sykkelparkering og 16 garasjeplasser.

Ingen setter mer pris på sol enn bergensere, derfor har Villa Amtmann både takterrasse og takhage å by på. I åttende etasje vil det være en luftig takterrasse på nær 200 kvm, og på taket av tiende etasje anlegges det en storslått takhage på over 450 kvm. Her vil det blir brukt lokal vegetasjon, og all beplantning vil være av allergifri type. Området vil få buede plantekasser i ulike høyder, flere typer benker og bord, gressarealer, lekeområde, grillsone, pluss en pergola. I takhagen kommer det frukttrær, der bestefar selvsagt ikke skal lære opp barnebarna i epleslangens hemmeligheter.

På historisk grunn

Jens Schydtz (1792-1859) var ingen hvem som helst i Bergens sosietetsliv. Ikke bare var han borgermester, senere ble han også amtmann – ikke ulikt det vi i dag kaller fylkesmann. I 1843 var Schydtz bemidlet nok til å sette opp en stor, staselig trevilla på Kalfaret, hvor Bergens bedrestilte hadde sine vakre, landlige eiendommer. Oppdraget med å tegne praktvillaen ble gitt en annen prominent herre: arkitekt Ole Peter Riis Høegh, som også sto bak bygninger som Bergen Katedral skole og Norges Bank-bygget på Vågsalmenningen.

Etter at Schydtz gikk bort, fikk villaen flere eiere – blant annet var den i slekten til bokhandler F. Beyer. Bare noen måneder før første verdenskrig brøt ut, overtok Hospitalet Betanien eiendommen. Nå ble den digre privatboligen bygget om til sykehus og søsterhjem, og trevillaen fikk en ytre fasade i mur. Betanien pakket reagensrørene og flyttet ut av bykjernen i 1991. Nå er amtmannens gamle eiendom klar for et nytt kapittel i Bergens historie.

Ved foten av Fløyfjellet

Så midt i smørøyet som Villa Amtmann ligger, er det rart å tenke på at dette en gang var å regne som utenfor byen. De nye leilighetene ligger sør for den historiske Stadsporten, som i hine hårde dager markerte inngangen til Bergen. Sentrum ligger bare noen minutters rusle tur unna. På andre siden av Kalfarveiens lindetre-allé ligger Assistentkirkegården, en fredfylt plett som ble Ole Bull siste hvilested. Oppover åssiden ligger Kalfarets hvite, ærverdige villaer og speiler seg i kveldssolen. Villa Amtmann ligger vendt mot sørvest, som betyr gode solforhold fra tidlig til sent. Hva er vel mer avslappende enn å bruke sommerkvelden til enn å se solen trille bortover ryggen på Løvstakken, før den snubler i havet bak Askøy?

Pensko møter tursko

Fra Kalfaret har du byen for dine føtter. Absolutt alt av Bergens spisesteder, shopping og forlystelser ligger så nært at man knapt trenger paraply. Skal du reise langt, ligger togstasjonen og Bybanen – og dermed Bergen lufthavn – få minutters kofferttrilletur unna.

Vil du heller lufte turskoene enn penskoene, venter Bergens flotteste turområder like bak huset. Med Fløyfjellet utenfor dørstokken er det kun fantasien som setter begrensninger. Du rekker knapt å bli varm i trøyen før du er i populære Isdalen. En god begynnelse er å gå opp Forskjønnelsen, en veistubb som starter et halvt steinkast fra Villa Amtmann, som slynger seg oppover Fløyfjellet og ender i selveste Fjellveien. Den som ikke skjønner hvorfor bergenserne er så glade i byen sin, har ennå ikke sett Bergen i solnedgang fra Fløyfjellet eller Ulriken – med eller uten nystemt Cithar i Hænde.